Kentia palm
Det är inte utan anledning som kentiapalmen har valts till månadens krukväxt i januari. Den gröna fläkten av smala gröna stjälkar och blad ger ett välfyllt hörn utan att växten ser lite kolossal eller klumpig ut – en lättnad efter den massiva julgranen. Personligen tycker jag bäst om den raffinerade skönheten när den kombineras med naturmaterial som rotting och trä, med vitt som bakgrundsfärg. Det som också är bra är att växten knappast kan brytas. Den kan också växa på mörkare platser.

Alocasia zebrina
Alocasia-familjen är en familj efter mitt eget hjärta: de smala höga stammarna är täckta av få, men stora blad. Beroende på sorten är bladen friskt gröna, med tydliga ådror, avsmalnande till en skarp spets eller av XL-storlek. Jag tycker att den vackraste är Alocasia zebrina. Bladen är ganska neutrala, men de zebrarandiga stjälkarna drar all uppmärksamhet till sig. Mot en vit eller grå vägg framträder de ovanliga stjälkarna ännu mer.